Nieuws

Update windturbines


Op 21 mei 2024 was er in MFC Den Hoek een update-avond over de stand van zaken rondom de windmolens.
De inwoners van Hoogblokland kregen te horen hoe het proces was verlopen en werden deelgenoot gemaakt van het advies dat voor locatie O geschreven is.

Op 13 juni 2024 hebben de colleges van burgemeester en wethouders van Gorinchem en Molenlanden aan de raden voorgesteld om locatie S verder te onderzoeken en locatie O te schrappen.

Eindfeest Hoogblokland 700


Op zaterdag 15 juni 2024 was het eindfeest van 700 jaar Hoogblokland! Georganiseerd door Oranjevereniging Hoogblokland, toneelvereniging Plankenkoorts en Symphonia Hoogblokland.
Ondanks het weer werd het een zeer geslaagde middag/avond! Met dit eindfeest is 700 jaar Hoogblokland afgesloten.

700 jaar Hoogblokland
Op 12 juni 1323 liet de graaf van Holland optekenen dat hij o.a. 20 morgen land in Den Beemd in leen gaf aan Diederik de Kok en zo verscheen Hoogblokland in de boeken. In 2023 vonden enkele Bloklanders het een mooi idee om aan dit eerste schriftelijk bewijs van het bestaan van ons dorp aandacht te besteden. Vanuit het Dorpsberaad werd snel een comité gevormd met leden van enkele verenigingen uit ons dorp. Manoek van Goolen en Dennis van Vugt namen deel vanuit de Oranjevereniging, Ad van der Haven was er bij vanuit de Historische Vereniging. Claas van Kuilenburg als onze geschiedkundige hoorde er vanzelfsprekend bij en namens het Dorpsberaad completeerden Tine Vonk-Lock, Arie van den Berg (verbinder namens de gemeente Molenlanden) en Gerrie den Braven het comité.

De volgende festiviteiten/activiteiten werden georganiseerd:

  • Op 22 september werd de Hoogbloklandse vlag gehesen.
  • Vervolgens werd er een herdenkingsboom geplaatst en een plaquette daarbij onthuld op 24 november door burgemeester Segers.
  • De Historische Vereniging Hoogblokland, Hoornaar en Noordeloos organiseerde op 28 februari 2024 een bijeenkomst waarop de geschiedenis van ons dorp centraal stond. Op die avond werd ook de dorpsdichter van Hoogblokland bekendgemaakt. Kees Romeijn mag zich een jaar lang dorpsdichter noemen en zijn winnende gedicht vindt u ook op onze website.
  • Op 24 mei 2024 werd er voor de kinderen van de basisscholen een demonstratie freestyle voetbal en airtrack met een Panna (voetbal)toernooi georganiseerd door SteDoCo en SVHB.
  • Een hagenpreek werd georganiseerd op 26 mei 2024 bij de visput, georganiseerd door het Dorpsberaad en de kerkelijke gemeente. Symphonia verzorgde de muzikale begeleiding. Claas van Kuilenburg hield voor de aanvang van de dienst een korte inleiding over hoe het 700 jaar geleden was. Burgemeester Segers sloot de bijeenkomst af met mooie woorden over de vrijheid van godsdienst die er nu wel is.
  • En ten slotte het eindfeest op 15 juni 2024.

De bedoeling van het Dorpsberaad was om samen met diverse verenigingen en instanties zoveel mogelijk inwoners bij 700 jaar Hoogblokland te betrekken en zo de saamhorigheid ook op deze manier te bevorderen.Wij denken dat dat heel goed gelukt is en kijken er met heel veel voldoening op terug!

Ouder nieuws