Advies over gezondheidseffecten door uitstoot van Asfalt Productie Hoogblokland

Geplaatst door op 22-06-2016

Advies over gezondheidseffecten door uitstoot van Asfalt Productie Hoogblokland


Het bedrijf APH, Asfalt Productie (asfaltcentrale) Hoogblokland, bevindt zich in Hoogblokland (gemeente Giessenlanden) op de grens met Nieuwland (gemeente Zederik). APH heeft vergunning aangevraagd voor een uitbreiding van asfaltproductiecapaciteit tot circa anderhalf keer de huidige capaciteit en voor verhoging van de schoorsteen. Naar aanleiding van de voorgenomen uitbreiding heeft een inwoonster van Nieuwland melding gemaakt bij de Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ (DG&J) van overlast van episodes van stank (teergeur) en gezondheidsklachten (irritatie van ogen en keel). Zij heeft haar zorgen geuit over het vóórkomen van ziekte bij omwonenden die mogelijk wordt veroorzaakt door uitstoot van schadelijke stoffen door de asfaltcentrale.


Vragenlijstonderzoek onder omwonenden

Om de ervaringen van meer omwonenden te inventariseren heeft de meldster een brief met een vragenlijst verspreid onder inwoners van Hoogblokland en Nieuwland, met vragen naar hinder en gezondheidsproblemen in relatie tot de asfaltcentrale. In de begeleidende brief wordt gemeld dat er klachten zijn van geuroverlast en worden zorgen uitgesproken over mogelijke nadelige effecten van de uitstoot van de fabriek op de gezondheid.

Resultaten vragenlijstonderzoek onder omwonenden

Er zijn 300 vragenlijsten verspreid. Er zijn 70 ingevulde vragenlijsten ontvangen door de DG&J. Er zijn twee varianten van de vragenlijst binnengekomen: één variant is genoemd ‘Kleine enquête’. Er is een tweede variant ‘Enquête’ binnengekomen waarbij een vraag is toegevoegd, namelijk of men zorgen heeft over de uitbreiding van de asfaltcentrale. De brief met de ‘Kleine enquête’ is als bijlage 1 opgenomen. In bijlage 2 zijn de resultaten van het vragenlijst onderzoek uitgebreider vermeld.

 

Lees hier het volledige berichtDeel dit nieuws:


Reageren op dit nieuws
(Uw e-mailadres zal niet publiekelijk getoond worden.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.